onsdag 9 juni 2010

Det börjar närma sig

Det börjar närma sig, nu är det bara drygt två dagar kvar till sommarens fotbollsäventyr kickar igång. Klockan 16 på fredag eftermiddag startar Sydafrika och Mexico igång festligheterna och sen väntar en månad med oändligt mycket fotbollsgodis.

Vad jag reflekterar över mest så här dagarna inpå är följande;

- Michael Ballack, John Obi Mikel, Arjen Robben, Nani, Rio Ferdinand, Michael Essien och Wilson Palacios är bara några spelare som antingen missar VM eller vars medverkan är osäker pga skador. Utan att ha någon fakta eller några siffror till hands så känns det spontant som att det är ovanligt många nyckelspelare som missar VM. Framförallt får Ghana och Nigeria det tufft utan Essien respektive Mikel. Med dessa två hela så hade det funnits betydligt högre förhoppningar om att gå långt i turneringen, nu är de båda afrikanska länderna klart försvagade.

- Det är ovanligt tyst om Spanien, iallafall i svensk media. Det snackas mycket om Argentina och Maradona, England och de båda "svensklagen" Elfenbenskusten och Nigeria. Spanien är det däremot ganska tyst om. Lite märkligt, laget känns inte direkt sämre än för två år sedan då de vann EM och har den på pappret kanske mest kompletta spelartruppen. Ska bli kul att se om spanjorerna kan upprepa succén för två år sedan och vinna landets första VM-guld. Ett litet frågetecken för hur formen är på spelare som Iniesta och Fabregas som varit skadade stora delar av säsongen.

- Emile Heskey får en del skit på diverse forum på nätet, många hade hellre sett Sunderlands skyttekung Darren Bent i truppen istället. Lite märkligt resonemang måste jag säga. Visst, Heskey är ingen toppspelare ur ett tekniskt perspektiv och han öser inte in mål direkt, men han är en väldigt stark targetplayer och startade många matcher i kvalet för England och då har laget spelat väldigt bra. Detta i kombination med att han och Rooney trivs bra tillsammans gör att Heskey för tillfället ser ut att starta för England i deras första match mot USA på lördag kväll. Folk glömmer lätt att det handlar om att ha en fungerande enhet ute på planen, och det behöver inte nödvändigtvis vara de elva individuellt sett bästa spelarna.


/ James

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar